Hars voor ontharing

In het algemeen wordt met hars een kleverig, plantaardig product bedoeld. Deze hars wordt met name gewonnen uit bomen uit de familie coniferen (naaldbomen).Er zijn weliswaar ook harsen die geen natuurlijke oorsprong hebben zoals epoxyharsen.
Hars voor ontharing wordt ook wel wax genoemd. Ontharing met hars is een populaire methode voor het tijdelijk ontharen van lichaamsdelen. Er zijn twee soortenhars die gebruikt worden voor ontharing en dit zijn:

  1. Harde hars: Harde hars is zoals de naam het al zegt hard. Bij verhitting wordt deze vloeibaar en tijdens het afkoelen wordt deze weer terug hard. Deze hars wordt zonder harsstrips verwijderd.
  2. Vloeibare hars: Vloeibare hars is onverhit ook vloeibaar maar wel zeer stroperig. Na verhitting wordt deze meer vloeibaar en is ze makkelijk aan te brengen. Vloeibare hars wordt verwijderd met harsstrips.

Ingrediënten van hars

Hars bevat verschillende ingrediënten er zijn twee soorten ingrediënten:

Basis ingrediënten

Welke ingrediënten in hars gebruikt worden hangt in eerste instantie af van de harssoort. Harde hars bevat andere basis ingrediënten dan vloeibare hars. Deze ingrediënten bepalen dus de structuur en verschijningsvorm van hars. Onderstaande ingrediënten worden gebruikt als basis voor hars:

  • Colophonium: Een doorzichtige, broos en ruw materiaal. Wordt plakkerig als het warm wordt en geeft een denne geur af. Dit fundamentele ingrediënt wordt gebruikt in veel harssoorten en helpt het te binden aan het haar.
  • Cera Alba: Verwijst naar de zuivere paraffine uit de honingraat van de honingbij. Zorgt ervoor dat hars makkelijk van de huid afgepeeld kan worden.
  • Glyceryl Rosinate: Een door veresteringgemodificeerd hars,heeft een hoge elasticiteit door de combinatie van Colofonium en glycerine.
  • Ethyleen / VA Copolymeer: Dit is een plasticide die toegevoegd wordt om de elastische, flexibiliteits en adhesieeigenschappen toe te voegen aan hars.
  • Pigement: Wordt gebruikt om een kleur aan de hars te geven.

Actieve ingrediënten

Naast de basis ingrediënten worden er ook actieve ingrediënten toegevoegd. Deze ingrediënten in hars zorgen ervoor dat een harstype gebruikt kan worden voor een bepaald huidtype, lichaamsdeel of een bepaald haartype.
Enkele actieve ingrediënten zijn:

  • Azuleen: Verzacht de huid.
  • Acerola: Rijk aan vitamine C en versoepelt de huid.

Geef een reactie